WORLD CHAMPIONSHIPS
 

Palmares | Statistics | More
Year      1   2   3  
1927       Alfredo Binda (ita)   Costante Girardengo (ita)   Domenico Piemontesi (ita)  
1928       Georges Ronsse (bel)   Herbert Nebe (ger)   Bruno Wolke (ger)  
1929       Georges Ronsse (bel)   Nicolas Frantz (lux)   Alfredo Binda (ita)  
1930       Alfredo Binda (ita)   Learco Guerra (ita)   Georges Ronsse (bel)  
1931       Learco Guerra (ita)   Ferdinand Le Drogo (fra)   Albert Buchi (sui)  
1932       Alfredo Binda (ita)   Remo Bertoni (ita)   Nicolas Frantz (lux)  
1933       Georges Speicher (fra)   Antonin Magne (fra)   Marinus Valentijn (ned)  
1934       Karel Kaers (bel)   Learco Guerra (ita)   Gustaaf Danneels (bel)  
1935       Jean Aerts (bel)   Luciano Montero Hernandez (esp)   Gustaaf Danneels (bel)  
1936       Antonin Magne (fra)   Aldo Bini (ita)   Theo Middelkamp (ned)  
1937       Eloi Meulenberg (bel)   Emil Kijewski (ger)   Paul Egli (sui)  
1938       Marcel Kint (bel)   Paul Egli (sui)   Leo Amberg (sui)  
1946       Hans Knecht (sui)   Marcel Kint (bel)   Rik Van Steenbergen (bel)  
1947       Theo Middelkamp (ned)   Albert Sercu (bel)   Jefke Janssen (ned)  
1948       Alberic Schotte (bel)   Jean-Apotre Lazarides (fra)   Lucien Teisseire (fra)  
1949       Rik Van Steenbergen (bel)   Ferdi K├╝bler (sui)   Fausto Coppi (ita)  
1950       Alberic Schotte (bel)   Theo Middelkamp (ned)   Ferdi K├╝bler (sui)  
1951       Ferdi K├╝bler (sui)   Fiorenzo Magni (ita)   Antonio Bevilacqua (ita)  
1952       Heinz M├╝ller (ger)   Gottfried Weilenmann (sui)   Ludwig Hoermann (ger)  
1953       Fausto Coppi (ita)   Germain Derycke (bel)   Stan Ockers (bel)  
1954       Louison Bobet (fra)   Fritz Sch├Ąr (sui)   Charly Gaul (lux)  
1955       Stan Ockers (bel)   Jean-Pierre Schmitz (lux)   Germain Derycke (bel)  
1956       Rik Van Steenbergen (bel)   Rik Van Looy (bel)   Gerrit Schulte (ned)  
1957       Rik Van Steenbergen (bel)   Louison Bobet (fra)   Andre Darrigade (fra)  
1958       Ercole Baldini (ita)   Louison Bobet (fra)   Andre Darrigade (fra)  
1959       Andre Darrigade (fra)   Michele Gismondi (ita)   Noel Fore (bel)  
1960       Rik Van Looy (bel)   Andre Darrigade (fra)   Pino Cerami (ita)  
1961       Rik Van Looy (bel)   Nino Defilippis (ita)   Raymond Poulidor (fra)  
1962       Jean Stablinski (fra)   Seamus Elliott (irl)   Jos Hoevenaers (bel)  
1963       Benoni Beheyt (bel)   Rik Van Looy (bel)   Jo De Haan (ned)  
1964       Jan Janssen (ned)   Vittorio Adorni (ita)   Raymond Poulidor (fra)  
1965       Tom Simpson (gbr)   Rudi Altig (ger)   Roger Swerts (bel)  
1966       Rudi Altig (ger)   Jacques Anquetil (fra)   Raymond Poulidor (fra)  
1967       Eddy Merckx (bel)   Jan Janssen (ned)   Ramon Saez (esp)  
1968       Vittorio Adorni (ita)   Herman Vanspringel (bel)   Michele Dancelli (ita)  
1969       Harm Ottenbros (ned)   Julien Stevens (bel)   Michele Dancelli (ita)  
1970       Jean-Pierre Monsere (bel)   Leif Mortensen (den)   Felice Gimondi (ita)  
1971       Eddy Merckx (bel)   Felice Gimondi (ita)   Cyrille Guimard (fra)  
1972       Marino Basso (ita)   Franco Bitossi (ita)   Cyrille Guimard (fra)  
1973       Felice Gimondi (ita)   Freddy Maertens (bel)   Luis Ocana Pernia (esp)  
1974       Eddy Merckx (bel)   Raymond Poulidor (fra)   Mariano Martinez (fra)  
1975       Hennie Kuiper (ned)   Roger De Vlaeminck (bel)   Jean-Pierre Danguillaume (fra)  
1976       Freddy Maertens (bel)   Francesco Moser (ita)   Constantino Conti (ita)  
1977       Francesco Moser (ita)   Dietrich Thurau (ger)   Franco Bitossi (ita)  
1978       Gerrie Knetemann (ned)   Francesco Moser (ita)   J├Şrgen Marcussen (den)  
1979       Jan Raas (ned)   Dietrich Thurau (ger)   Jean-Rene Bernaudeau (fra)  
1980       Bernard Hinault (fra)   Gianbattista Baronchelli (ita)   Juan Fernandez Martin (esp)  
1981       Freddy Maertens (bel)   Giuseppe Saronni (ita)   Bernard Hinault (fra)  
1982       Giuseppe Saronni (ita)   Greg Lemond (usa)   Sean Kelly (irl)  
1983       Greg Lemond (usa)   Adri Van Der Poel (ned)   Stephen Roche (irl)  
1984       Claude Criquielion (bel)   Claudio Corti (ita)   Steve Bauer (can)  
1985       Joop Zoetemelk (ned)   Greg Lemond (usa)   Moreno Argentin (ita)  
1986       Moreno Argentin (ita)   Charles Mottet (fra)   Giuseppe Saronni (ita)  
1987       Stephen Roche (irl)   Moreno Argentin (ita)   Juan Fernandez Martin (esp)  
1988       Maurizio Fondriest (ita)   Martial Gayant (fra)   Juan Fernandez Martin (esp)  
1989       Greg Lemond (usa)   Dimitri Konychev (rus)   Sean Kelly (irl)  
1990       Rudy Dhaenens (bel)   Dirk De Wolf (bel)   Gianni Bugno (ita)  
1991       Gianni Bugno (ita)   Steven Rooks (ned)   Miguel Indurain Larraya (esp)  
1992       Gianni Bugno (ita)   Laurent Jalabert (fra)   Dimitri Konychev (rus)  
1993       Lance Armstrong (usa)   Miguel Indurain Larraya (esp)   Olaf Ludwig (ger)  
1994       Luc Leblanc (fra)   Claudio Chiappucci (ita)   Richard Virenque (fra)  
1995       Abraham Olano Manzano (esp)   Miguel Indurain Larraya (esp)   Marco Pantani (ita)  
1996       Johan Museeuw (bel)   Mauro Gianetti (sui)   Michele Bartoli (ita)  
1997       Laurent Brochard (fra)   Bo Hamburger (den)   Leon Van Bon (ned)  
1998       Oskar Camenzind (sui)   Peter Van Petegem (bel)   Michele Bartoli (ita)  
1999       Oscar Freire Gomez (esp)   Markus Zberg (sui)   Jean-Cyril Robin (fra)  
2000       Romans Vainsteins (lat)   Zbigniew Spruch (pol)   Oscar Freire Gomez (esp)  
2001       Oscar Freire Gomez (esp)   Paolo Bettini (ita)   Andrej Hauptmann (slo)  
2002       Mario Cipollini (ita)   Robbie McEwen (aus)   Erik Zabel (ger)  
2003       Igor Astarloa Ascasibar (esp)   Alejandro Valverde Belmonte (esp)   Peter Van Petegem (bel)  
2004       Oscar Freire Gomez (esp)   Erik Zabel (ger)   Luca Paolini (ita)  
2005       Tom Boonen (bel)   Alejandro Valverde Belmonte (esp)   Anthony Geslin (fra)  
2006       Paolo Bettini (ita)   Erik Zabel (ger)   Alejandro Valverde Belmonte (esp)  
2007       Paolo Bettini (ita)   Alexandr Kolobnev (rus)   Stefan Schumacher (ger)  
2008       Alessandro Ballan (ita)   Damiano Cunego (ita)   Matti Breschel (den)  
2009       Cadel Evans (aus)   Alexandr Kolobnev (rus)   Joaquim Rodriguez Oliver (esp)  
2010       Thor Hushovd (nor)   Matti Breschel (den)   Allan Davis (aus)  
2011       Mark Cavendish (gbr)   Matthew Goss (aus)   Andr├ę Greipel (ger)  
2012       Philippe Gilbert (bel)   Edvald Boasson Hagen (nor)   Alejandro Valverde Belmonte (esp)  
2013       Rui Alberto Faria Costa (por)   Joaquim Rodriguez Oliver (esp)   Alejandro Valverde Belmonte (esp)  
2014       Michal Kwiatkowski (pol)   Simon Gerrans (aus)   Alejandro Valverde Belmonte (esp)  
2015       Peter Sagan (svk)   Michael Matthews (aus)   Ramunas Navardauskas (ltu)  
2016       Peter Sagan (svk)   Mark Cavendish (gbr)   Tom Boonen (bel)  
2017       Peter Sagan (svk)   Alexander Kristoff (nor)   Michael Matthews (aus)